Bayern pred vlastným publikom favoritom, Chelsea ide bojovať

18.05.2012 Celý región

Bratislava 18. mája (TASR) - Sobota 19. mája sa môže zlatými písmenami zapísať do histórie anglického futbalového klubu Chelsea Londýn či nemeckého Bayernu Mníchov, oba kluby sa stretnú vo finále prestížnej Ligy majstrov 2011/2012 v Mníchove. "The Blues" ešte titul európskeho šampióna nikdy nezískali, bavorský veľkoklub sa pokúsi zasadnúť na kontinentálny trón piatykrát. Pikantnú príchuť finále dáva fakt, že výhodu domáceho prostredia má vo svojej Allianz Arene nemecký favorit.

Niečo podobné sa prihodilo v minulosti ešte počas starého formátu len Realu Madrid, ktorý vyhral doma v roku 1957, Interu Miláno, ktorý doma vyhral v roku 1965 a AS Rím, ktorý doma prehral v 1984.

Oba tímy vyradili vo štvrťfinále španielskych gigantov tešiacich sa na "El Clasico" európskeho rozmeru, Chelsea obhajcu FC Barcelona (1:0 doma a 2:2 vonku), resp. Bayern madridský Real (2:1 doma, 1:2 vonku, 3:1 rozstrel z 11 m). Zaplatili za to tvrdú cenu suspendáciami mníchovského tria Luiz Gustavo, David Alaba a Holger Badstuber, v treste je aj trojica Londýnčanov Branislav Ivanovič, Ramires a Raul Meireles. Tím z Londýna navyše nemôže počítať ani so štartom kapitána Johna Terryho, ktorý dostal v semifinálovej odvete na Nou Campe dokonca priamo kartu červenú za zbytočný faul na Alexisa Sancheza.

Bayern považujú odborníci aj médiá za favorita. Ich skúsený tréner Jupp Heynckes už vyhral LM s Realom Madrid v roku 1998 a môže sa stať iba tretím mužom v histórii, ktorý LM vyhral s dvoma klubmi. To sa doteraz podarilo len Ottmarovi Hitzfeldovi s Borussiou Dortmund v 1997 a Bayernom Mníchov v 2001, resp. Jose Mourinhovi s FC Porto v 2004 a Interom Miláno v 2010. Rekordný nemecký majster (22 titulov) môže piatym európskym triumfom vyrovnať FC Liverpool, viac výhier už majú v súťaži len Real Madrid (9) a AC Miláno (7).

Mníchovčania majú poslednú šancu trofejou zachrániť sezónu, v lige ich opäť "odstavila" Borussia Dortmund, ktorá obhájila zlato a navyše zasadila rivalovi tvrdú prehru aj vo finále Nemeckého pohára (5:2) minulý týždeň. "Eliminovali sme v LM španielskeho aj anglického majstra. Dominovali sme súťaži a toto finále môže nechať zabudnúť na naše výsledky v lige aj pohári," povedal športový riaditeľ Bayernu Christian Nerlinger.

Ruský miliardár a majiteľ klubu zo Stamford Bridge Roman Abramovič túži po trofeji v LM, odkedy kúpil klub v roku 2003. V snahe získať ju často menil trénerov, aj v tomto ročníku sa v marci musel poúčať Portugalčan Andre Villas-Boas a prišiel Talian Roberto Di Matteo. Tímu to prospelo a v LM pod Di Matteom prišlo veľké oživenie v podobe 5 neprehratých zápasov (z toho 4 výhry). "Vieme, čo je v stávke. Máme šancu priniesť domov európsky titul prvýkrát v dejinách klubu. A iba to je dôležité. Pôjdeme do súboja s kvalitou a skúsenosťami, aby sme ho vyhrali. Mám extramotiváciu urobiť niečo pre tento klub. Máme na to len jeden pokus. Bolela ma hlava z našich zranení a trestov, už sa ale musíme sústrediť iba na zápas. Pre Bayern môže byť malou výhodou, že hrá doma, pozná ihrisko a zázemie. Bude však na ňom aj zvýšený tlak," povedal Di Matteo, ktorého hráči obsadili v tabuľke Premier League až šieste miesto a ich jediná šanca, že si zahrajú LM aj v sezóne 2012/2013 je, že trofej privezú do Londýna. Istú majú ako tohtoročný víťaz FA Cupu však Európsku ligu UEFA.

Súboj zverila Európska futbalová únia (UEFA) do rúk skúseného portugalského rozhodcu Pedra Proencu. Ten v tejto sezóne LM ešte Chelsea ani Bayernu nepískal. Štyridsaťjedenročný arbiter debutoval na medzinárodnej scéne v roku 2003 a na konte má 65 zápasov pod kuratelou UEFA.

hlasy pred finále:

Didier Drogba, útočník Chelsea: "Iba druhýkrát hráme finále LM, preto do toho dáme úplne všetko a odovzdáme maximum pre tím."

Petr Čech, brankár Chelsea: "Nie sme favorit tohto zápasu, navyše hráme na pôde súpera. Je to veľmi zvláštna situácia, že domáci hrajú na vlastnom ihrisku. Budú mať svoju šatňu, na ktorú sú zvyknutí, preto majú výhodu. Ale my vieme, že je tu naša šanca a budeme bojovať."

Frank Lampard, stredopoliar Chelsea: "Je pekné vedieť, že sme vyradili FC Barcelonu. No sme dosť múdri na to, že vieme, že ak nevyhráme finále, ľudia rýchlo zabudnú, koho sme vyradili v semifinále. Gomez je skvelý útočník, budeme mať s ním veľa práce. Ale sú tam aj ďalší. Ak si udržíme duch zápasu s Barcelonou, potom je v našich silách vyhrať."

Franck Ribery, stredopoliar Bayernu: "Prehra? Táto možnosť neprichádza do úvahy. Ak po zápase umrieme, ale so cťou a vedomím, že sme odovzdali všetko. Musíme hrať ako tím a vyhrať ako tím. To je jediná cesta. Musíme myslieť víťazne. Ak vyhráme, už nikoho nebude zaujímať, že nemáme ligu ani pohár."

Arjen Robben, stredopoliar Bayernu: "Prehry s Dortmundom sú pre nás motiváciou. Čaká nás zápas našich životov. Už môžeme vyhrať iba túto trofej a to je pre nás stimulom."

finále LM 2011/2012, sobota 19. mája, Allianz Arena, Mníchov, 20.45 SEČ:

Bayern Mníchov - Chelsea Londýn

/rozhoduje: Pedro Proenca (Port.)/

pravdepodobné zostavy:

Bayern: Neuer - Rafinha, Jerome Boateng, Tymoščuk, Lahm -Schweinsteiger, Kroos, Müller, Robben, Ribery - Gomez

Chelsea: Čech - Ferreira, Luiz, Cahill, A. Cole - Lampard, Malouda, Obi Mikel, Bosingwa, Mata - Drogba
 

Vyberte región